L. Ron Hubbard
Vallásos kihatás a társadalomban
(folytatás)

Persze, ha valaki kritikus valamivel szemben, ez azt is jelenti, hogy próbál tenni valamit az ügy érdekében, és tenne is, ha lenne rá lehetősége. Ha valakinek ellenére van a társadalomban jelenlevő bűnözés, kegyetlenség, igazságtalanság és erőszak, tehet valamit ezzel kapcsolatban. ÖNKÉNTES LELKÉSZ lehet, és segíthet civilizálni a társadalmat, elhozva neki a lelkiismeretességet, kedvességet, szeretetet és a szenvedéstől való szabadságot, azáltal, hogy bizalmat, tisztességet, becsületességet és toleranciát tanít neki apránként.

Röviden, az önkéntes lelkész betölti a vallás meghatározásának követelményeit ebben az egyre inkább cinikus és remény nélküli világban.

Nézzük meg újra a vallás definícióját.

„Ahhoz, hogy egy társadalom fennmaradjon, legalább annyi önkéntes lelkészre van szüksége, mint amennyi rendőre van most.”A vallást pár szóval úgy definiálhatnánk, mint hitet a szellemi lényekben. Sokkal tágabb értelemben véve, a vallást úgy is definiálhatnánk, mint a hitelvek és a vallás gyakorlatának olyan rendszerét, melynek segítségével emberek egy csoportja megküzd az emberi élet döntő problémáival. Az, hogy valaki vallásos, két dolgot foglal magába: először is, annak tudatát, hogy létezik a gonoszság, fájdalom, zavarodottság és az igazságtalanság, másodszor pedig, vallási gyakorlatokat és ehhez kapcsolódó szent hitelveket, amelyek azt a meggyőződést fejezik ki, hogy az embert végeredményben meg lehet szabadítani ezektől a tényezőktől.

Így az önkéntes lelkész olyan ember, aki önkéntes alapon segít embertársain, azáltal, hogy helyreállítja a célt, az igazságot és a szellemi értékeket mások életében.

Az önkéntes lelkész nem takarja el a szemét a lét fájdalma, gonoszsága és igazságtalansága láttán. Sőt, képzett arra, hogy kezelje ezeket, és segítsen másoknak felszabadulni a hatásuk alól, segítsen új személyes erőt elérni számukra.

De hogyan valósítja meg az önkéntes lelkész ezeket a csodákat? Alapvetően úgy, hogy a Szcientológia technológiáját használja az állapotok javítására – saját maga, a családja, a csoportjai, barátai, társai és az emberiség számára.

Ahhoz, hogy egy társadalom fennmaradjon, legalább annyi önkéntes lelkészre lenne szüksége, mint amennyi rendőre van most. A társadalom azt kapja, amire hangsúlyt helyez. A bűnözés helyett a szellemi értékekre összpontosítva új nap virradhat az emberiség számára.